Bouke’s Babbel: Een beetje gerechtigheid

Het Nederlandse voetbalelftal heeft zich niet geplaatst voor het WK van 2018. Op basis van de huidige spelerskwaliteit is dat wel terecht. Maar volgens mij hoort Oranje moreel gezien ook niet op te treden in Russische voetbalarena’s. Ik probeer dat uit te leggen met een parabel oftewel een gelijkenis.

Stel dat een groep Harlingers een plezierreisje maakt met een luchtballon. De ballon vliegt met de westenwind richting Leeuwarden. In Franeker wordt het luchtvaartuig achterna gezeten door een fanatieke politieagent op zijn dienstfiets. De agent wantrouwt de vuurspuwende gasbrander onder de luchtballon. Vanuit het vaartuig schreeuwt een balorige Harlinger naar de dienstklopper: ‘Hé ouwe klokkendief, salle wij Franeker even plat brande…’ De agent denkt dat het serieus is. Met zijn dienstpistool schiet hij de ballon aan flarden. Alle Harlingers vallen te pletter. In Franeker houdt iedereen zich van de domme. De burgemeester van Franeker neemt de dader in bescherming zodat hij niet voor de rechter komt en gewoon zijn functie kan blijven uitoefenen. Een paar maanden later is in Franeker het Fries Kampioenschap zaalvoetbal. De burgemeester zal de prijzen uitreiken en de politieagent moet de orde handhaven. Zeerobben besluit – uit medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden – niet deel te nemen aan het FK in Franeker.

Nu een waargebeurde vliegramp in 2014 waarbij alle inzittenden en bijna 200 Nederlanders omkomen. Hun vliegtuig is boven Oekraïne getorpedeerd door Russische militairen. Van sommige families zijn meerdere personen omgekomen. De daders worden door het Kremlin in bescherming genomen zodat ze niet voor de rechter komen. Dit jaar vindt in Rusland het WK voetbal plaats. De KNVB dacht niet aan een boycot van het voetbalkampioenschap. The show must go on, nietwaar? Oranje wist zich echter niet te plaatsen. Is die uitschakeling ergens niet een beetje gerechtigheid voor de slachtoffers van de vliegramp en hun nabestaanden? Misschien zitten de daders van de aanslag tijdens het WK wel op de tribune.

Wie weet kan Oranje met een gerust hart naar het WK van 2022. Arjen Robben zal er niet meer bij zijn. Hij was de enige Oranje-international die in 2017 internationaal niveau haalde. Er is een alternatief voor Robben: als de nieuwe bondscoach binnenkort even bij Zeerobben-Noordscheschut gaat kijken dan heeft hij meerdere Robben voor het uitkiezen.

Deel dit:
Share

Meer nieuws

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*