Een dagje naar/op Urk

Een wedstrijd tussen Zeerobben en Urk heeft altijd iets speciaals. Helemaal als je Bode heet. Dan worden de week voorafgaand aan de wedstrijd de contacten weer gelegd en ga je niet naar een voetbalwedstrijd van Zeerobben 2 maar ga je een dagje naar Urk.

Het was deze zaterdag niet anders. Vroeg op pad dus. Een echte liefhebber slaat op de A6 bij Lemmer af en “vliegt”  Urk via Rutten, Creil en Espel aan via die prachtige lange wegen door de noordoostpolder.  Het is al vroeg druk in het oude dorp. Niet vanwege de wedstrijd die voor 13.15 uur op het programma staat maar door de normale zaterdagochtenddrukte. Het doet me goed het urker taoltje weer te horen. Uiteraard even een familiebezoek onder de rook van de Bethelkerk om vervolgens nog even een visje te eten en na een rondje haven af te reizen naar de Vormtweg, de thuisbasis van sv Urk.

 

Het complex is enorm met 13 velden en straalt misschien daardoor geen gezelligheid/knusheid uit. Dat geldt (voor mij althans) ook voor de kantine al brengen de shirtjes en suporterssjaaltjes wel nostalgie. We mogen ons gelukkig prijzen bij onze club denk ik vaak. Eigenlijk hoef ik niet op de borden te kijken want als Camaru coacht kun je gewoon op het geluid af gaan…  De wedstrijd is zo’n 10 minuten bezig als ik mijn eerste rondje om het veld maak. Al na een paar minuten zie ik dat dit absoluut geen “business as usual”  is. Integendeel. De wedstrijd is hard, soms erg  gemeen zelfs en ik ben ervan overtuigd dat geen 22 spelers het einde van de wedstrijd gaan halen.

In de rust praat ik nog even met een vader van een van de Zeerobben-spelers en we komen tot de conclusie dat het vanmiddag “overleven”  is en proberen zoveel mogelijk ongeschonden uit de strijd te komen want volgende week is er weer een wedstrijd.

Over de rest van de wedstrijd wil ik geen verslag schrijven. Elders op deze site staat het wedstrijdverslag. De wedstrijd escaleert namelijk volledig met (zoals het nu lijkt) gelukkig geen fatale gevolgen maar dat had ook zo maar anders kunnen aflopen. Urk ging volledig over de schreef en trainer Camaru en leider Riem konden dan ook maar 1 beslissing nemen. Stoppen met de wedstrijd, zo snel mogelijk naar de kleedkamers, douchen en vervolgens inpakken en wegzwezen en zo snel mogelijk weer richting Friesland ondanks alle verontschuldigingen.  En zo geschiedde. De wedstrijd werd niet uitgespeeld. Later zie ik tot mijn verbazing wel een einduitslag 1-0 in de voetbalapp staan.

Verschrikkelijk om dit soort wedstrijden te spelen maar ook om naar te kijken. Dit heeft niets meer met voetbal te maken. Ik mag hopen dat hier sprake was van een incident. Zo niet, dan verbaast het mij niet dat deze ploeg bovenaan staat in de competitie.

 

Zo kreeg mijn bezoek aan Urk een vervelend einde. De herinneringen aan het mooie oude dorp blijven. De rest heel snel vergeten en snel weer richting zaterdag als The Knickerbockers naar Harlingen komen. Dat wordt gewoon weer een gezellige boel met een gezonde dosis humor en respect voor elkaar. Zoals het ook hoort dus!!

 

Frans Bode

 

Deel dit:
Share

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*